Ten sernik zawsze się udaje. Często piekę bez spodu wylewając masę serową na blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, ale w przepisie jest wraz ze spodem.
Kruche ciasto:
15 dag mąki
12 dag masła
5 dag cukru pudru
1 całe jajko
Masa serowa:
1.20 kg twarogu /kupuję trzykrotnie mielony, u mnie jest w takich foliowych "kiełbaskach"/
10 jaj
40 dag cukru pudru
30 dag masła
5 dag kaszy manny
szczypta soli
rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku i przed dodaniem do masy oprószone mąką
Ostatnio dodaję też jedną paczuszkę proszku "Sernix" dr Oteker
Wykonanie:
Masło utrzeć na pulchna masę dodając kolejno żółtka, cukier puder i ser. Białka ubić na pianę i wyłożyć na masę. Dodać kaszę i trochę soli do smaku. Wszystko delikatnie wymieszać.Na końcu dodać rodzynki.
Piec około godziny w nagrzanym piekarniku. Sprawdzać patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz